Szakács Imre László festményeiből nyílik kiállítás Egerben

Szakács Imre elektronikus meghívó

Kontsek Ildikó művészettörténész, az esztergomi Keresztény Múzeum igazgatója szavaival: „Az utóbbi időben készült képek szervező közege a fény, a fénnyel átszőtt földi táj, mely feloldódni látszik önnön átmeneti állapotának tudatában. Átvezet, átirányít a középpont, a fény forrása felé…”

A Németországban érett egyéni stílusát megtaláló festőművész végül Szentendrén telepedett le, és ott a képzőművészeti élet aktív szerepelője a mai napig. Mindemellett sokat tett – az Európai Művésztelepek Szövetsége alelnökeként is – a Nagybányai, a Barbizoni és legújabban a Gyergyószárhegyi Művésztelep kapcsolatainak kibővítésére, illetve Szentendrével való szoros együttműködésére.

Ez a kiállítás szakrális festészetét mutatja be az egri nagyközönségnek. De az egri tárlat tulajdonképpen egy hosszabb alkotói folyamat egyik állomása, ahol az emberek is megtekinthetik azoknak a gondolatoknak a megformálását, amelyek most foglalkoztatják a festőművészt. Hiszen ennek első állomása a budapesti Faludi Galéria megnyilatkozása volt 2022 őszén és telén. És lesz folytatása is 2024-ben, egy bajorországi volt bencés kolostor terében. Tulajdonképpen Szakács Imre életművének legfontosabb műveit, csúcspontjait csodálhatjuk itt most meg.