Szent Erzsébet ünnepe Miskolcon

 

November 19-én tartják Szent Erzsébet liturgikus ünnepét, emléknapját. Ebből az alkalomból érkezett november 24-én a miskolci Minorita templomba a középkor egyik legismertebb , a magyarok számára igen kedves, szentéletű királylány, Szent Erzsébet ereklyéje. Ezt megelőző este a diósgyőri Mária templomban imádkozhattak a hívek az ereklye előtt. A kisméretű ereklyetartó a Szent egy picinyke koponyacsont darabját és egy tenyérnyi nagyságú selyem-brokát ruha darabját őrzi. Ezt az ereklyét a Sárospataki Bazilikában őrzik.

Szent Erzsébet 1207. július 7-én született Sárospatakon, és 24 évesen 1231. november 16-áról 17-ére virradóra halt meg Margburgban. Rövid életét áthatotta a mélységes Istenszeretet, az elesett, beteg , szegény emberek gyámolítása.  A Szent Erzsébet kultusz már a 13. századtól él egész Európában. Nemes cselekedeteit számos legenda őrzi. A feleségek, a fiatal anyák, a ferences harmadrend és a szolgálók tekintik védőszentjüknek.

A Minorita templomban a Szent tiszteletére felajánlott esti, ünnepi szentmisét fra Artur Prenkiewicz minorita, ferences szerzetes, házfőnök celebrálta. A szentmise végén a hívek imádkozhattak Szent Erzsébet ereklyéje előtt.

 

                Fojtán László