Ülésezett a Püspöki Konferencia

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) október 5-én és 6-án megtartotta őszi rendes ülését.

A püspökök testülete a szokást követve idén ősszel is kihelyezett ülést tartott, amelynek ezúttal a Mátraszentimrén található Stella Katolikus Egyházi Üdülő adott otthont.

 Ahogy arról korábban beszámoltunk, Ferenc pápa köszönőlevelet küldött Veres András püspöknek, az MKPK elnökének. Az olasz nyelvű levél magyar fordítását a sajtóanyag mellékleteként olvashatják.

 A Római Misekönyv legújabb magyar nyelvű kiadását az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció augusztusban hagyta jóvá, jelenleg a kiadás nyomdai munkálati folynak.

 A püspökök áttekintették az előttünk álló, Ferenc pápa által meghirdetett 2021-2023-as szinódus feladatait.

 Szeptember 19. és 22. között Varsóban négynapos konferenciát szervezett a Kiskorúak Védelmének Pápai Bizottsága és a Lengyel Püspöki Konferencia „Közös küldetésünk Isten gyermekeinek védelme” címmel. A Magyar Katolikus Egyházat a Marton Zsolt püspök vezette népes delegáció képviselte.

A konferencián résztvevő egyházak között egy, a helyi tapasztalatokra épülő együttműködés indult, ami a későbbiekben a jó gyakorlatok cseréjét segítheti elő.

A püspökök tájékoztatót hallgattak meg a katolikus Digitális Tankönyvi Felület kialakításáról. A katolikus tankönyvekhez kapcsolódó digitális felület a kattan.hu honlapon érhető el az érdeklődők számára.

A felületre római, illetve görögkatolikus hittankönyv sorozat is felkerül majd.

A testület börtönlelkészi vezető kinevezéséről döntött. A pozíció ellátásával Berta Tibor dandártábornok, tábori püspököt bízták meg.

A püspökök újabb három évre meghosszabbították Török Csaba atya tévéreferens megbízatását.

A Konferencia döntött arról, hogy Baltazar Enrique Porras Cardozo bíboroson keresztül 40 millió forintnyi összeggel támogatja a nehéz helyzetben lévő venezueliai egyházat.

A Konferencia döntésének értelmében a testület Pro Cultura Christiana-díjat adományoz Bráda Tibor festő-és üvegművésznek.

A püspökök testülete ezúton szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik személyi jövedelemadójuk egyházi 1 százalékával a Magyar Katolikus Egyház szolgálatait támogatták. Az egy százalékról történő rendelkezés a konkrét segítségen túl azért is nagyon fontos, mert az Egyházhoz való tartozásunk jele.

 

Budapest, 2021. október 7.

 

Dr. Tóth Tamás

az MKPK titkára