Szent II. János Pál oltalmában Edelény

Augusztus 20-án, ünnepi szentmise keretében Szent II. János Pál pápa oltalmába ajánlotta Edelény városát Ternyák Csaba egri érsek. A nem mindennapi eseményen az egyházi és társadalmi élet képviselői és a helyi hívek mellett, egy népes lengyel delegáció is részt vett.

Amint Molnár Oszkár polgármester a Szent István Televízió kérdésére elmondta, az ötlet, hogy Edelénynek védőszentje legyen, benne fogalmazódott meg három hónapja Lengyelországban egy szentmise alatt. Azóta pedig Kelemen István plébánossal együtt nagyon sokat dolgoztak azon, hogy ez az ünnep létrejöhessen. Minden lehetséges adatot megnéztek, s kiderült, nincs olyan település hazánkban, melynek védőszentje van, remélik, hogy példát adnak másoknak. Abban is bíznak, hogy a szent élete is hatással lesz az itt élők lelkiségére.

Ternyák Csaba érsek beszédében hangsúlyozta ez az augusztus 20-a túlmutat Edelényben a nemzeti ünnep keretein, hiszen ezen a napon Szent II. János Pál oltalmába ajánlják a várost.Felidézte: a szentatya 1991-es látogatásán kísérőjeként jelen lehetett a látogatás állomásain, s öröm volt megtapasztalni, hogy milyen tisztelet övezte. Ez a nap is olyan emiatt, mint egy igazi pápalátogatás.

Az ünnepi szentmise végén Ternyák Csaba érsek és Jakob Gil Wadovice plébánosa közösen áldották meg a szentet ábrázoló szobrot, valamit azt a vérereklyét, amelyet Stanislaw Dziwis bíboros ajándékozott az edelényieknek.