Szmrecsányi Lajos nevét viseli az egri Érsekkert

Január 31-i ülésén döntött Eger Megyei Jogú Város közgyűlése arról, hogy az Érsekkert a területet a városnak ajándékozó főpásztor nevét viseli, így Szmrecsányi Lajos Érsekkert néven szerepel majd a hivatalos iratokon, táblákon.

„Egy zivataros évszázad történéseit végigtekintve Egerben elgondolkodhatunk, kik voltak a kulcsszereplők, milyen értéket képviseltek. Ha őszinte akarok lenni, magam sem ismerem részleteiben például Jankovics Dezső munkásságát. Vannak azonban történelmi évfordulók, amelyek kapcsán illő egy pillanatra megállni. Közel 100 esztendővel ezelőtt született egy ajándékozási szerződés Szmrecsányi Lajos egri érsek és Jankovics Dezső polgármester aláírásával. Dr. Ternyák Csaba javaslatát, hogy Szmrecsányi Lajosról nevezzük el az Érsekkertet, úgy gondolom kötelességem volt a közgyűlés elé terjeszteni” – mondta Habis László, Eger polgármestere beszédében.

Mint ismeretes, Szmrecsányi Lajos egri érsek nagyon sokat tett a városért, számos jótékony kezdeményezés elindítója, támogatója volt, közéleti szerepet is vállalt. Az oktatás, a papnevelés és a szociális ellátás területén is szerepet vállalt. Közel 50 templomot, megannyi kápolnát építtetett.  Az érsek 1913-ban a fürdőt eladta Eger városának. 1919. február 25-én Eger városának fejlesztési céllal átengedett ingatlanokat, például az Érsekkertet öröktulajdonul, mely nyilvános érseki kert lett, átadta az érseki magánkertet is villaépítési célokra. 1925. január 31-én földrengés sújtotta Eger városát, az érsek tevékenyen részt vett a helyreállítási munkálatokban. 1938-ban 120.000 pengőért felújította a Líceumot. Bazilika restaurálása is nevéhez fűződik. A Deák Ferenc utcai értékes telkét sporttelep céljaira engedte át, a városnak adta a hőforrásokat, s lehetővé tette az egyik legszebb utca, a Deák Ferenc út kiépítését. A jegyzői internátus és a siketnéma intézet palotája is az általa átengedett területen kapott helyet. Így méltán kapta meg az Eger város díszpolgára címet.31 éven át vezette az Egri Főegyházmegyét.

Emléke előtt tisztelegve 2018-ban egész napos szakmai konferenciát tartottak az Egri Érseki Palotában. Ezek előadásait a Szent István Televízió oldalán lehet megtekinteni: www.szentistvantv.hu.

Munkásságát Urbán Márta főegyházmegyei levéltáros ismerteti az alábbi beszélgetésben:

https://youtu.be/W_RpR2zdrUQ

fotó: eger.hu