Szobrot állítottak Szent II. János Pál pápának Debrecenben

II. János Pál pápa éppen 30 éve, 1991. augusztus 18-án érkezett Debrecenbe. A keresztény egység előmozdítása szempontjából mérföldkő volt a látogatása: a szentatya ökumenikus találkozón vett részt a református Nagytemplomban, és a kiengesztelődés jegyében koszorút helyezett el a protestáns Gályarab-prédikátorok emlékoszlopán a Nagytemplom mögötti Emlékkertben. Debrecen háromnapos ünnepségsorozattal emlékezett meg erről a történelmi jelentőségű látogatásról. Ennek zárásaként szerdán, 18 órától a Szent Anna-székesegyházban Ternyák Csaba egri érsek főcelebrálásával tartottak ünnepi szentmisét.

Az egri főpásztor tíz éven át volt Rómában II. János Pál pápa közvetlen munkatársa, a harminc évvel ezelőtti látogatást jelentős mérföldkőnek nevezte a magyarországi ökumené történetében. „A debreceni pápalátogatás után valami megváltozott még a pápai vezetésben is” - utalt az érsek az ökumené kiterjesztésére, az 1995-ben kezdeményezett teológiai párbeszédre, aminek a lényege, hogy a „péteri szolgálat úgy valósul meg, hogy mindegyik fél a szeretet látja benne”.

Ternyák Csaba Ferenc pápa szeptemberi budapesti látogatása kapcsán azt mondta, most is különleges alkalom lesz az esemény, Péter utóda ezúttal is azért jön, hogy „Péter szolgálatát teljesítse: megerősítsen bennünket a hitünkben”. „Ferenc a mai Péter, és ahol Péter, ott az egyház” - figyelmeztette Ternyák Csaba a pápa egyházi bírálóit.

Az eseményen részt vett Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Bosák Nándor nyugalmazott püspök, Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi püspök, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek, metropolita és Krakomperger Zoltán általános püspöki helynök, plébános. A protestáns egyház részéről Fekete Károly református püspök, Asztalos Richárd evangélikus elnök, lelkipásztor, valamint Sípos Barnabás ortodox parókus. Az ünnepségen a kormányzatot Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára képviselte, és jelen volt Papp László, Debrecen polgármestere, valamint Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke is.

A szentmise végén, a megemlékezések zárásaként a székesegyház előtt elhelyezett – Kovács Jenő szobrászművész által készített, életnagyságú, a talapzattal 220 centiméter magas – Szent II. János Pál pápa-szobrot Ternyák Csaba érsek megáldotta.

dehir.hu

magyarhirlap.hu