Szülőhelyén, Nagykátán adott hálát élete 95 évéért Katona István nyugalmazott egri segédpüspök

Különleges szentmisén vehettek részt a hívek a nagykátai Szent György-templomban október 7-én, Rózsafüzér Királynője ünnepén: a 95 éve itt született és keresztelkedett Katona István egri segédpüspök adott hálát a liturgia keretében katolikus hitéért, egész életéért és papi hivatásáért. A nagykátai plébánia beszámolója.

Katona István rendkívül fontosnak tartotta, hogy megköszönje az Úrnak, hogy a kedves szülei, keresztszülei segítségével részesült a keresztség szentségében 95 évvel ezelőtt a nagykátai keresztelőkút szenteltvizével.

A nyugalmazott segédpüspök kerekesszékben gurult az oltárasztalhoz, nehezen bírt felegyenesedni, a misekönyv szövegét sem tudta elolvasni (Lengyel Zsolt plébános „előimádkozta a liturgia könyörgéseit” neki), de meghatóan imádkozott, és fantasztikusan felépített homíliával tanított bennünket, híveket. Prédikációja a keresztség szentségéről szólt, valamint a többi szentség kegyelmi adományairól. Tüzes lélekkel kért bennünket: keressük meg a plébániai anyakönyvben megkeresztelkedésünk dátumát, és ünnepeljük meg úgy, mint a születésnapunkat. „Isten gyermekei lettünk ezen a napon, kedves testvérek, Jézus testvérei, a mennyország örökösei” – figyelmeztetett szeretetteljesen a könnyen elfeledett keresztségünkre.

A minden szentséggel kapcsolatos tanítás után egy életből vett „történettel” tette élővé, maivá a szentségtant. István atya boldogan beszélt papi hivatásáról, a krisztusi szolgálatról, toborzott fiatal férfiakat az „aratásba”. Biztatta a nagykátai családokat, ne féljenek fiaikat papnak küldeni.

Az áldozat liturgiája és a szentáldozás után ünnepélyesen megújítottuk keresztségi fogadalmunkat. Katona István püspök nevében hófehér rózsacsokrot helyezett el egy ministráns a keresztelőkútnál. A nagykátai egyházközség képviselőtestületének elnöke ajándékozta meg az ünnepeltet, valamint egy ministráns leány Sík Sándor Te Deum című versével köszöntötte a 95 éves püspököt.

Lengyel Zsolt plébános, esperes a közösen megélt pillanatokat elevenítette fel köszöntőjében. Megköszönte paptársainak, valamint a helyi és a környékbeli híveknek, hogy elfogadták meghívását és eljöttek, hogy együtt ünnepeljünk.

A szentmise záróáldása után Katona István egri segédpüspök a nagykátai hívekkel, valamint családtagjaival találkozott a plébánia kertjében. Hála és öröm van a szívünkben, nekünk, nagykátai híveknek, hogy István atya személyében ilyen nagyszerű embert adhatott Káta az Úristennek! Kérjük István atyára a Szűzanya oltalmát, a Szentlélek éltető erejét, a Mennyei Atya túláradó irgalmát!

Forrás és fotó: nagykátai Szent György Plébánia/Váci Egyházmegye

Magyar Kurír