Egyetemi lelkészségek találkozója

Pécs adott otthont a 14. Kárpát-medencei Egyetemi Lelkészségek Találkozójának, melyen intézményünk Római Katolikus Egyetemi Lelkészsége is részt vett.

egylelk 3

A keresztény találkozóra Budapestről, Veszprémből, Szegedről, Sopronból, Miskolcról, Nyíregyházáról, Debrecenből, Kaposvárról, Gyulafehérvárról, Kolozsvárról és Csíkszeredáról is érkeztek egyetemi lelkészek és fiatalok. A megnyitó helyszínéül a Magtár Látogatóközpont szolgált, ahol Kovács Gusztáv, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rektora elmondta, az épület elnevezése különös jelentőséggel bír: hiszen mindazok, akik részt vesznek a mostani rendezvényen, a kultúra magjainak gyarapítására hivatottak. 

egylelk1

Törő András országos egyetemi lelkészségi referens, debreceni egyetemi lelkész hangsúlyozta, milyen fontosak a személyes kapcsolatok az életünkben. ,,A mi feladatunk, hogy meglássuk azt a csillogást, ami minden emberben jelen van.” -emelte ki beszédében. Legyünk bátrak és szólítsuk meg mi személyesen embertársainkat, lépjünk úgy oda hozzájuk, ahogyan azt Jézus is tette tanítványai meghívásánál. Hozzátette, ez a küldetésük az egyetemek lelkészségeinek is.  Azt is hangsúlyozta, hogy a mai fiatal keresztények ,,a jövő egyházának laboratóriumai”, hiszen az ő feladatuk, hogy meghatározzák, milyennek akarják látni a jövő egyházát, illetve kreatív, s innovatív módon megoldásokat találjanak egyes kérdésekre.

egyléelk 2

A találkozó mottója: „Hagyd el a rosszat és válaszd a jót, keresd a békét és járj a nyomában!” Zsolt 32,15 A kiscsoportos foglalkozásokon és kerekasztal beszélgetésen a béke jelentésére, valós megélésére keresték a válaszokat a fiatalok. ,,A béke egy belső dolog, mely az emberben történik és akkor valósul meg, ha akaratunk és érzéseink összhangban vannak.” – foglalta össze Tokodi László, domonkos szerzetes Aquinói Szent Tamás gondolatait.

Drahos Dávid, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem egyetemi lelkésze a Pécsi Székesegyház Corpus Christi kápolnájában mutatott be szentmisét, ahol kiemelte – fontos vigyázni szívünk tisztaságára, hiszen ez segít bennünket ahhoz, hogy közelebb kerüljünk Krisztushoz és felismerjük az egymásban lévő értékeket.

egylelk 4

Az egyetemi lelkészség minden kedden 19 órától a Líceum 210-es termében várja a fiatalokat.

 

 

Egri Római Katolikus Egyetemi Lelkészség

Fotók: Sáfár Hunor