Te Deum az Egri Szemináriumban

Tanévzáró Te Deumot tartottak az Egri Érseki Papnevelő Intézet valamint a Redemptoris Mater Missziós Szeminárium elöljárói és növendékei június 16-án a Szent János Ház kápolnájában.

03

Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola rektora ünnepi beszédében felidézte az elmúlt tanév emlékezetes eseményeit. Ferenc pápa magyarországi útja során elhangzott tanításokból számos gondolatot átadott útravalóul a végzős hallgatóknak.

01 „A pap legyen normális és emberi. Álljon a helyén és soha senkit meg ne botránkoztasson! Hat év készület után most elhagyjátok ezt a házat az Egri Hittudományi Főiskola és a Redemptoris Mater Szeminárium több évszázados épületét. Elindultok, hogy az apostolokhoz hasonlóan teljesítsétek a nagy missziós parancsot, menjetek, tegyetek tanítványommá minden népet, és kereszteljétek meg őket az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. A mai magyar valóságban nem könnyű ennek a küldetésnek a teljesítése.

04

De a gondok és a kísértések közepette jusson eszetekbe, hogy Jézus nemcsak küldetést adott az apostoloknak, hanem előre megígérte az ő segítségét is. És állandóan olvashatjuk, hallhatjuk az ő biztató szavait, bízzatok, mert én legyőztem a világot. Íme, én veletek vagyok minden nap a világ végezetéig.”

07

A rektor elmondta, hogy a Hittudományi Főiskola hallgatói közül kilencen katekéta alapszakon, nyolcan hittanár-nevelő mesterszakon, a két féléves katolikus hitoktató felsőfokú szakirányú továbbképzésen pedig kilencen kapnak idén diplomát.

Beszéde végén átadta a diplomát Trevisan Pietro és Czárán Bálint diakónusoknak, idén ők részesülnek az egyházi rend szentségében.

08

Ternyák Csaba egri érsek köszöntőjében háláját fejezte ki a papnövendékeknek, akik meghallották Isten meghívását és neki szentelik az életüket.

02

Arra biztatta őket, hogy őrizzék meg érzékenységüket, a mindennapi apró csodákra, Isten apró üzeneteire mindig legyenek nyitottak, bátran adják az Úrnak talentumaikat, mert ő sokkal többet ad vissza.

Az ünnepség szentségi áldással és a Te Deum eléneklésével zárult.

Pap Ildikó

kép: Szent István Televízió - Federics Róbert