Teljesen megújul a templom Kenderesen

Kívül-belül felújítják a kenderesi katolikus templomot. A munkálatok menetéről Koltavári Attila plébános a Szent István Rádiónak nyilatkozott.  A Nagyboldogasszony plébániatemplom felújítása 2020. júniusában kezdődött. A kétszáz éves épületet utoljára a nyolcvanas évek végén újították fel, a nedvesség sok problémát okozott, állapota igen leromlott azóta.

A munkálatokhoz szükséges forrást az államtól kapta Kenderes település, a középületek felújítására. A rekonstrukció keretében a tetőszerkezetet teljes egészében  cserélik, a belső térben valamennyi  burkolat megújul, hőszigetelést kap az épület, a falakat pedig megvédik a talajnedvességtől, s az ólomablakok is védőréteget kaptak. A korábban nem működő  toronyórákat digitális szerkezettel látták el, így a pontos időt mutatják majd a szerkezetek a jövőben.

A templom belső terében a két mellékoltár helyére egy betlehem és egy szent sír került, s új keresztelőkápolnát is kialakítanak. Megújul a teljes  bútorzat, a padok is megszépülnek. Az  épület körül a régi aszfalt helyett térkővel burkolják az utakat és négy Úrnapi oltárt alakítanak ki.

A munkálatok összes költsége meghaladja a 400 millió forintot. A remények szerint 2021. májusára készül el a rekonstrukció, az ünnepélyes megáldást nyárra tervezik.

 

Domán Vivien, Bérczessy András

kép: Koltavári Attila