Templombúcsú Bódvaszilason érseki szentmisével

08

A templom fennállásának 250 éves évfordulója, megújult toronykereszt, restaurált fő- és mellékoltár, templombúcsú - ünnepelt a bódvaszilasi egyházközség május elsején.

10

A jeles alkalmon az egri főpásztor, Ternyák Csaba mutatott be szentmisét.

02

Bukovenszki Zoltán plébániai kormányzó a Szent István Televíziónak elmondta, Munkás Szent József, a templom titulusa, s ez az ünnep különleges alkalom, 1774-ben fejezték be építését.

03

Ternyák Csaba a szentmise kezdetén megáldotta a felújított épületrészeket. Szentbeszédében az érsek kiemelte, ha a mai nap üzenetét egy mondatban akarnánk összefoglalni, akkor azt Szent Pál szavaival tehetnénk leginkább: „Bármit tesztek, tegyétek szívből, hiszen az Úrnak és nem embereknek teszitek” Munkás Szent József ünnepén, amikor együtt vagyunk, a munkáról, Szent Józsefről, a munkásról és a munkás fiáról, Jézusról elmélkedünk.

05

Bár nem gondolunk gyakran bele, de valójában bármit teszünk, minden alkotásunkkal, minden munkánkkal arra a különleges meghívásra válaszolunk, hogy Isten munkatársai legyünk a világ továbbépítésében.

07

Szent József személye kapcsán úgy fogalmazott, ő egy olyan ember volt, aki álmaiban is az Istennel volt együtt és az ő akaratát kereste. Ezért volt nyitott az Úr akaratára.

06

Lenézték Józsefet, aki kétkezi munkás volt és szolgálta a közösséget azzal, hogy alkotott, hogy szép tárgyakat hozott létre, hogy házakat épített, és megtanította Jézust is a kétkezi munkára. És hogy a bölcsességét honnan vette? Magától Istentől kapta – adta meg a választ az érsek.

bódvasz2

Ez az a bölcsesség, amit az Isten mindannyiunknak meg akar adni, ha van bennünk nyitottság. Kérjük tőle ma Szent József ünnepén, hogy mi is ilyen nyitott lélekkel fogadjuk be a léleknek az ajándékait, és a kicsinyeknek és az egyszerűknek, egyszerűeknek ígért bölcsességet mi is be tudjuk fogadni. Szent József, aki ennek a közösségnek a védőszentje, legyen ilyen értelemben példa mindannyiunk számára.

bódvasz1

Ezen a napon mindannyian örömmel elmélkedtünk arról, hogy az életünkben milyen fontos szerepe van a munkának, hogy nemesít és gazdagít bennünket, valamint hogy hasonlóvá tesz minket a teremtő Istenhez – mondta beszéde végén Ternyák Csaba.

 

Federics Róbert