Tizenhét hallgató nyerte el a Pyrker Ösztöndíjat

A kiírás első évében 17 eszterházys hallgató nyerte el a havi 100 ezer Ft-os tanulmányi támogatásról szóló Pyrker Ösztöndíjat. A nappali tagozatos, pedagógusképzésben tanuló diákok, akik vállalták, hogy a katolikus egyház által fenntartott nevelési-oktatási intézményben helyezkednek el a diplomaszerzést követően, 2022. szeptemberig pályázhattak a kiírásra. A sikeres hallgatók megkapták a fenntartó Egri Főegyházmegye és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem közös ösztöndíj programjában elnyert támogatás időarányos részét.

A pedagógusképzésben országosan is jelentős szerepet vállaló Eszterházy Károly Katolikus Egyetem a kiemelt ösztöndíj programot a fenntartó Egri Főegyházmegye támogatásával biztosítja a tanulmányok teljes idejére.

A Dr. Ternyák Csaba egri érsek által pásztorolt Főegyházmegyéhez Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén- és Jász-Nagykun-Szolnok megyében több, mint 50 köznevelési intézmény tartozik, ahol 20.000 gyermek oktatásáról-neveléséről gondoskodnak. Az érintett óvodákban, szakképző iskolákban és köznevelési intézményekben az egyház csaknem 2500 pedagógust alkalmaz. Az EKKE egyik kiemelt célja, hogy biztosítsa a megfelelő szakember-utánpótlást az intézmények számára, s ehhez nyújt motivációt az új, nagy sikerrel debütált ösztöndíj program.

A Pyrker Ösztöndíj keretében a tanulmányok végéig járó, havi 100.000 Ft-os támogatásra azok a nappali tagozatos, óvodapedagógus, tanító, gyógypedagógus, vagy osztatlan tanárszakon tanuló, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok pályázhatnak, akik vállalják, hogy a végzést követő 2 hónapon belül az Egri Főegyházmegye által fenntartott köznevelési, vagy szakképzési intézményben helyezkednek el főállású foglalkoztatottként.

A 2022-es évben az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem több ösztöndíjat is alapított. Az „Esélyt a tanulásért” elnevezésű ösztöndíj-keretből taneszköz-vásárlást támogatott az intézmény: az egyszeri anyagi segítségnyújtást 39 hallgató vette igénybe, összesen 1.190.000 Ft értékben.

Az angol nyelvű, a linzi Johannes Kepler Egyetemmel közös programtervező informatikus mesterképzésben tanulmányokat folytató, nappali tagozatos hallgatók közül két fő nyert havi 100 ezer Ft-os kutatási ösztöndíjat, illetve az önköltség összegének megfelelő támogatást.

A fentieken túl a 2022/23-as tanév első félévében csaknem 50 rászoruló hallgató részesült rendszeres, havi lakhatási támogatásban, összesen 4.600.0000 Ft összegben.

Az EKKE színes, immár 11 képzési területen nyújtott képzési palettája mellett a hallgatókat segítő, egyedi eszterházys ösztöndíjrendszert is kínál a jelentkezőknek. Diákjainkat a tanév során mentoroktatók és hallgatói szakmentorok segítik, valamint a kortárs mentálhigiénés tanácsadás is rendelkezésükre áll. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem örök értékekre és évszázados tradícióra épülő, kiváló, támogató egyetemi közösséggel várja a továbbtanulni vágyókat.

forrás: EKKE sajtó