Together 2023 - Fiatalok találkozása a Szentatyával Rómában

IMG-5854

"Az Egri Egyházmegye képviseletében részt vettünk a Püspöki Szinódus XVI. rendes közgyűlésének első programján, az Ökumenikus Imavirrasztáson Rómában. Az eseményen jelen voltak a világ egyházainak vezetői és fiataljai. Ferenc pápa meghívására Budapestről 200 magyar fiatallal együtt indultunk útnak 2023. szeptember 28-án. Rómában a Santo Volto di Gesú plébánia nagylelkű  hívei fogadtak be minket otthonaikba.

together2023-1

Szombaton lehetőségünk volt előadásokon és műhelyfoglakozásokon részt venni. A Lateráni bazilikában közös zenés dicsőítéssel folytatódott a programsorozat. Délután a bazilikától indult a zarándoklat a Szent Péter térre. Útközben lehetőségünk volt megcsodálni Róma számos templomát, és az ott őrzött szent ereklyéket. Külön köszönjük Fedor Péter atyának az idegenvezetést.

A Szent Péter bazilika kupolája már messziről látszott. Keresztényként leírhatatlan érzés volt, amikor végre megérkeztünk a Szent Péter térre. A több ezres létszámú gyülekező ifjúságot a Magyarországról érkezett kórus éneke fogadta.

383992072_881090846864708_5880856092132797917_n

A közös virrasztást a Szentatya jelenléte tette teljessé, aki beszédében az elcsendesedés fontosságát emelte ki, és buzdított minket "(…)Hogy megtaláljuk, imádjuk és hirdessük Őt."

A hazaindulás napján a vendéglátóink egy közös ebéddel búcsúztattak minket. Hálás szívvel köszönjük olasz testvéreinknek, hogy szállást és ételt biztosítottak nekünk. Szintén köszönettel tartozunk a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottságának és a Katolikus Ifjúsági Mozgalomnak, hogy megszervezték ezt az utat" - írta beszámolójában Fodor Anikó.