Vallásturisztikai szakirányú továbbképzés indul az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen  

Vallásturisztikai szakirányú továbbképzés indul 2024 szeptemberében az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen - jelentette be az intézmény vezetősége a Líceum Kápolnájában tarott sajtótájékoztatón. A képzést az egyetem hazánk hat meghatározó vallásturisztikai szereplőjével közösen valósítja meg.

Magyarország vallási értékkincseinek bemutatása, a keresztény hithez kapcsolódó kulturális emlékek és turisztikai attrakciók népszerűsítése – többek között ilyen célokkal indul útjára 2024 szeptemberében, a 2 féléves, levelező tagozaton elérhető vallásturisztikai szakirányú továbbképzés az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen.

A témában tartott ünnepélyes sajtótájékoztatón  Ternyák Csaba egri érsek, az intézmény nagykancellárja úgy fogalmazott, az egri Főegyházmegye több szempontból is vonzó az ide látogatók számára, hiszen az egyházi értékek, a borvidék sajátossága, a történelmi és kulturális örökségek miatt is sokan keresik fel szűkebb hazánkat. Az idegenvezetői munka mindehhez elengedhetetlen, melyet új szintre emel majd a szeptemberben induló vallásturisztikai szakirányú továbbképzés.

Az egri érsek örömmel számolt be arról, hogy az elmúlt években számos felújítás valósult meg a vármegyeszékhelyen, amelyek nem csak az emberek javát, hanem Isten dicsőségét is szolgálják. Elmondta, a napokban 5 év után először misézett a megújult Egri Bazilikában.

Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona beszédében kiemelte, egyetemünk feladatának tekinti a kulturális értékek megőrzését, megismertetését és fejlesztését. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora elmondta, Magyarországon a kulturális örökség nagy része vallási jellegű és ehhez intenzív turisztikai tevékenység kapcsolódik. Az ágazat dinamikus fejlesztése pedig elengedhetetlenné tette, hogy a hozzá kapcsolódó szakember képzés is megújuljon. 

Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona kiemelte, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem a vallásturisztikai szakirányú továbbképzés elindításával is szeretne hozzájárulni a Nemzeti Vallásturizmus Intézkedési Terv által kitűzött célokhoz, a kereszténység nemzetmegtartó szerepének erősítéséhez, valamint a kulturális adottságok és örökségek elismertségének növeléséhez.

Nacsa Lőrinc, a Nemzeti Vallásturizmus Intézkedési Terv megvalósításához szükséges intézkedések koordinációjáért felelős miniszteri biztos kiemelte, a kormány támogatja az egyház értékmegőrző munkáját. Elmondta, az egri egyetem nagy felelősséget vesz magára a két féléves képzés elindításával, melyhez a kormány egy egyedi ösztöndíjrendszer elindításával szeretne hozzájárulni.

Az esemény zárásaként a Pannonhalmi Főapátsággal, a Tihanyi Apátsággal, a Tiszántúli Református Egyházkerülettel, a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhellyel, a Máriapócsi Nemzeti Kegyhellyel, valamint a Viator Természetjáró Kulturális Egyesülettel (Zarándokakadémia) kötött együttműködési megállapodást az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora. Ennek aláírásával a vallásturisztikai szereplők hivatalosan formában is megerősítették, hogy támogatják az egri felsőoktatási intézmény új képzésének megvalósítását.

www.uni-eszterhazy.hu

Fotó: Nagy Adri