„Veled van az Úr” – elkezdődött a idei szalóki találkozó

IMG_1426

(A képre kattintva galéria nyílik!)

2023. július 13-án Kerényi Lajos atya nyitó előadásával kezdődött a 41. Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat.

IMG_1209

A műhelybeszélgetéseket követően, melyeket Kerényi Lajos piarista és Maksó Péter tarnaleleszi plébános vezettek, kiscsoportos beszélgetések voltak, ezt követően pedig  az Egri Érseki Fiúkórus évadzáró koncertjét hallgatták meg a jelenlévők.

IMG_1402

Az érseki nyitó szentmise kezdetén Vízi János, az Egri Főegyházmegye ifjúsági referense köszöntötte a főpásztort, Kerényi Lajos atyát, a papság képviselőit, szerzeteseket és valamennyi jelenlévőt. Úgy fogalmazott: az idei, 41. találkozót a Szűzanya oltalmába ajánlották, az evangéliumban olvasható Gábor angyal szavai -  "velünk van az Úr" – mottója is kifejezi ezt.

A főpásztor szentbeszédében elmondta, a világ bajait látva a hívő ember is gondolhatja, Isten elhagyta a világot és nem segít bennünket, valójában azonban  Isten soha nem hagyta el az embert, legszebb teremtményét, hanem velünk van, szeret bennünket - ez a hívő ember alapélménye.

IMG_1215

Mégis sok ember elhagyta Istent, sok keresztény úgy él, mintha Isten nem is létezne, de nekünk van kihez visszatalálnunk a helyes útra – mutatott rá az érsek.

Hozzátette: fontos tudatosítani magunkban, mit jelent a szentmisében a papi köszöntés üzenete: “az Úr legyen veletek”. Az emberiség istenkapcsolata tele van hűtlenségekkel, de mindig van egy szent maradék, aki  tudja, hogy Isten az életünk középpontja. Az Ószövetség ígéretei, beszámolói is ezt mutatták, s az Újszövetség ezt visszaigazolta.

IMG_1418

Szükségünk van a hit, az erő felszítására, Mária arra kap meghívást, hogy beálljon Izrael hősei sorába, megértette, hogy az emberiség új hajnala virrad fel benne. Ezért választottuk az angyal szavait az idei találkozó mottójához. Mária az Úr temploma, az élő templom az ő teste, a tabernákulum, mely az Örök Atya fiát hordozta.

Nőjünk fel keresztény hivatásunkhoz és ne hasonuljunk a világhoz, tudván, hogy velünk az Úr – buzdított a főpásztor. Életünk útelágazásainkban szükség van oltalmára, megerősítésére, tudva, hogy számíthatunk ígéretére: „én veletek vagyok a világ végezetéig” – zárta tanítását Ternyák érsek.

A szentmise végén Vízi János ifjúsági referens megköszönte a főpásztornak,  hogy szívén viseli a magyar ifjúság sorsát és a szentmisében tanította a fiatalokat, s támogatja az egerszalóki találkozókat, ennek köszönhetően a fiatalok ingyenesen vehetnek részt a programon. A szentmisén a zenei szolgálatot a Miskolc-Mindszent karizmatikus ének- és zenekar adta, nagy tapssal köszönte meg a közösség munkájukat.

Varga István, Egerszalók polgármestere ugyancsak  köszönetét fejezte ki Ternyák érseknek, hogy évről évre lehetővé teszi, hogy színvonalas lelki program, találkozó otthona lehessen a település.

IMG_1420

A főpásztor elmondta:  jó megtapasztalni, hogy velünk van az Úr, amikor egymásra tekintünk, látjuk Őt szeretetben, irgalomban, egymást testvérnek tekintve. Ez minden békesség előfeltétele, melyre a szívekben, családokban nagy szükség van. Ez kihat az egész világra, s emiatt ápolni, őrizni kell.

A találkozó szentmiséit a Szent István Televízió Youtube csatornája és a Szent István Rádió élő adásban közvetíti. A további napok eseményeiről készült fotókat megtekinthetik a találkozó honlapján: https://szalokitalalkozok.egriegyhazmegye.hu

Szöveg: Bérczessy András

Kép: Balogh Ferenc