Vetőmag támogatás a Katolikus Karitásztól

01

11 évvel ezelőtt az Egri Főegyházmegyéből indult, mára már országossá nőtte ki magát a Katolikus Karitász Zöldellő Kertek nevet viselő programja. A 250 család bevonásával induló kezdeményezés folyamatosan bővült, idén 31 településen összesen 1500 családot támogattak ily módon az egyházmegyében.

Árvai Ferenc, az Egri Főegyházmegyei Karitász igazgatója elmondta, az öngondoskodás nagyon fontos célja, hogy ne halat, hanem hálót adjanak a rászorulóknak, akik erőfeszítéseik nyomán ősszel szüretelhetik le munkájuk gyümölcsét, ezzel jelentősen csökkenthetik a háztartások kiadásait. Idén az Egri Főegyházmegyében több, mint 6 millió forint értékű vetőmagot osztottak szét a családoknak.

A szociális problémák, szegénység hangsúlyosan jelen van a cigányság körében, éppen ezért a cigánypasztoráció kiemelt feladatának tekintik, hogy ne csak ruha- és élelmiszeradománnyal támogassák, hanem az önsegítés módjaival is megismertessék a roma családokat.

Balázs József, az Egri Főegyházmegye cigánypasztorációs lelkipásztora a Szent István Televízió kérdésére elmondta, idén Alsóvadászon, Borsodbótán, Borsodszirákon, Erdőtelken, Felsőregmecen, Gyöngyösorosziban, Mezőszemerén, Szirmabesenyőn, Tarnaörsön, a verbita atyák közreműködésével pedig Körömben összesen közel 500 roma család kapott vetőmagtámogatást.

Pap Ildikó

kép: Szent István Televízió - Federics Róbert