Neogótikus templom

Pétervására

A templomot Povolny Ferenc építette 1812-1817 között. Ez a híres kéttornyú templom, amely a magyar romantikus építészet első jelentkezése, bár gótikus jegyeket is visel. A “palócok péterkei székesegyházá”-nak nevezik népiesen. A belsejében 1770-ben készült rokokó tabernákulum is látható.

A régi templomból megmaradt négy faragott tölgyfa pad csigás oldaldísszel. A templom alatt van a Keglevich család kriptája, ahol a templom építtetője is nyugszik. A kriptát 1980-ban, az utolsó leszármazott halála után befalazták. Az oltárkép Hesz János Mihály egri festő alkotása. Az úrmutató 1816-ban készült, a miseruhák és a kelyhek XVIII-XIX. századiak.

A templom 2014 második félévében teljes felújításon esett át, mely során megújult a templom tetőszerkezete, külső homlokzata és környezete, a templom megközelíthetőségét szolgáló lépcső- és járdarendszer. A templom külső homlokzati felújítása is fejeződött. A homlokzat új színt kapott illetve a homlokzati szobrok javítása is megtörtént. A főhajó illetve a két mellékhajó tetőszerkezetének munkálatai, mint ahogy a két torony felújítása is lezajlott.